Varhaiskasvatus- ja opetuslautakuntakuulumisia

28.9.2012Blogit

Espoon suomenkielinen varhaiskasvatus- ja opetuslautakunta teki eilen vuoden 2013 talousarviota ja vuosien 2013 – 2015 taloussuunnitelmaa koskevan esityksen kaupunginjohtajan talousarvioehdotuksen valmistelua varten. Päätimme esittää, että sisäisten erien nousu huomioidaan vuoden 2013 budjetissa täysimääräisesti. Tämä tarkoittaa opetuksen osalta 5,1 Meur ja varhaiskasvatuksen osalta 2,4 Meur. Sisäisiä eriä ovat mm. vuokrat, ruoka ja siivous. Mikäli näitä kustannusnousuja ei huomioida, olemme hankalassa tilanteessa palveluiden järjestämisen suhteen. Leikkaukset palveluista mm. tuntikehyksestä ovat vääjäämättä edessä.

Valtuutettujen on tiedettävä, mikä palveluiden hintoja nostaa. Tästä syystä teinkin viime valtuustossa toivomuksen, että valtuutetuille on kerrottava palveluiden kustannusrakenne mahdollisimman tarkkaan talousarviosta ja -suunnitelmasta päätettäessä. Miten kummassa kehittämistoimet säästöjen saavuttamiseksi on mahdollista tehdä, jos ei tiedetä mistä tekijöistä palveluiden hinta muodostuu?

Lisäksi lautakunta päätti esittää lukioiden opetuksen ja kurssitarjonnan kehittämiseen sekä pienten koululaisten iltapäivätoimintaan yhteensä 1,5 Meur. Espoolaisten lukioiden opetusta ja kurssitarjontaa on aika kehittää ja monipuolistaa. Lisäsimme myös hiukan lukiopaikkoja ensi vuodelle, jotta kaikki keskiarvorajan ylittävät nuoret saavat lukiopaikan niin halutessaan.

Vaikka Espoossa koulutustakuu toteutuu, tulisi opiskelupaikka olla jokaiselle jo ensimmäisellä kerralla oikea valinta. Tästä syystä llautakunta nostaa lukioiden ja yläkoulujen opinto-ohjauksen kehittämisen painopisteeksi.

Kouluverkon osalta toivomme ulkopuolista näkemystä siitä mihin ja millaisia kouluja kasvavaan Espooseen kannattaa rakentaa. Selvityksen tulee kattaa myös tilojen kuntokartoituksen ja olemassa olevien tilojen laajentamismahdollisuudet. Haluamme myös ehdotuksen miten tilojen käyttöastetta saadaan nostettua ja monipuolistettua. Näin kattavalla selvityksellä, on uuden lautakunnan hyvä käynnistää uusi kausi.

 

Tietoa kirjoittajasta

Tämä artikkeli on osa Espoon Kokoomuksen hallituksen, valtuuston ja valtuustoryhmän jäsenten kirjoittamaa blogia – ajatuksia Espoosta ja Espoon kehittämisestä, Suomesta ja Suomen suunnasta. Mielipiteet ovat kirjoittajien omia.
3 kommenttia artikkeliin “Varhaiskasvatus- ja opetuslautakuntakuulumisia
 1. Peruskoulussa täytyy erityisesti kehittää oppilaanohjausta sekä oppimaan oppimisen taitoja. Ohjaustyö kuuluu kaikille opettajille.
  Leena Lakovaara

 2. Päivi Rekula sanoo:

  Onko Espoossa homekouluja??
  Mitä aiotte tehdä niiden suhteen?

 3. Marika Niemi sanoo:

  Hei,
  Valitettavasti myös Espoossa on huonokuntoisia peruskorjattavia koulutiloja. Tällä hetkellä kiireellisiä kohteita ovat Tapiolan koulu ja lukiorakennus sekä Lintuvaaran koulun peruskorjaus. Kesällä 2015 aloitetaan jo moneen otteeseen korjattu Päivänkehrän koulun peruskorjaus. Tulossa on myös Auroran koulun peruskorjaus ( = vanha purkuun ja uusi tilalle ), suhteellisen paljon oireilua sisäilmaongelmien takia. Priorisointilistalla ovat myös Leppävaaran koulurakennusten peruskorjaukset ( väistötilat olemassa Lintuvaaran koulun parakit /Lintumetsän koulun vieressä ) , Laajalahden koulun peruskorjaus, Tuomarilan koulun peruskorjaus. On myös muita peruskorjausta vaatia kouluja, mutta niitä ei ole vielä saatu investointilistalle.
  Tänä vuonna käytetään sk- koulujen ja lukioiden peruskorjauksiin yhteensä noin 12,15 M€. Tulevina vuosina peruskorjauksiin on varattava yhä enemmän taloudellisia resursseja.
  Lautakunta on lähtenyt siitä että espoolaiset koulutilat ovat terveet, turvalliset ja tarkoituksenmukaiset. Arkkitehtoniset kikkailut voi jättää muihin rakennuksiin. Pidän tärkeänä, että yhä enemmän kiinnitetään huomiota huolelliseen rakentamiseen ja valvontaan. Moni virhe tulisi monta kertaa edullisemmaksi jos se korjataan ajoissa.
  Ystävällisin terveisin,
  Marika Niemi

Ota kantaa