Työelämän perustaitoja kohentamalla konkreettista apua syrjäytymisuhan alla oleville nuorille

24.10.2012Blogit

Arvio syrjäytymisvaarassa olevien lasten ja nuorten määrästä vaihtelee 50.000 ja 100.000 välillä. Syrjäytyminen on kierre, joka alkaa usein varhain. On kuitenkin hyvä tiedostaa, että kierre on katkaistavissa ja polku muutettavissa.

Kosketuspintaa syrjäytymisuhan alla olevaan nuoreen on monessa vaiheessa ennen kuin ongelmat todella paisuvat ja räjähtävät silmille. Ongelmatilanteet perheissä voidaan havaita perheneuvolassa, jos siellä on tarpeeksi aikaa kuunnella ja havainnoida sekä tehdä kotikäyntejä. Kouluterveydenhoitajilla taas on suora linkki teini-iässä kipuileviin nuoriin, jotka ovat mahdollisesti menettäneet keskusteluyhteyden omiin vanhempiinsa. Koulunkäyntiavustajien avulla taas opettajille jää enemmän aikaa pysäyttää mahdollinen alisuorittaminen ja puuttua lintsaamiseen. Riittävällä tukiopetuksella opinnoissaan jälkeen jäänyt oppilas voi kuroa kaulan kiinni. Mutta mitä tapahtuu nuorelle, joka on jättänyt koulunsa kesken eikä koulupolkuun ole paluuta? Onko mitään tehtävissä?

Työ olisi usein pelastus ja avain sekä linkki yhteiskuntaan. Mutta valitettava tosiasia on, että erityisesti koulunsa keskeyttäneillä nuorilla on puutteelliset työelämän perustaitoihin liittyvät valmiudet, joten yritykset karttavat palkkaamasta heitä. Esimerkiksi Espoossa oli alle 25-vuotiaita työttömiä työnhakijoita heinäkuun 2012 lopussa 1 215, mikä oli 201 nuorta (19,8%) enemmän kuin heinäkuussa 2011. Tilastokeskuksen mukaan 15–29  -vuotiaita nuoria, jotka eivät ole suorittaneet toisen asteen tutkintoa, oli vuonna 2010 koulutuksen ja työelämän ulkopuolella Espoossa yhteensä 2 746 nuorta.

Tutkimuksen mukaan nuorten osaamisvaje jarruttaa tehokkaasti nuorten kiinnittymistä työelämään. Nyt Kauppakamari  koulutuskuntayhtymä Omnian ja Espoon kaupungin kanssa on päättänyt puuttua asiaan konkreettisesti  Työtaitaja –projektin avulla. Nuorten työelämässä edellytettyjä perustaitoja parannetaan työpajaympäristöissä koulutuksen keinoin ja työelämälähtöisesti. Lisäksi työpajoilla työskenteleville nuorille järjestetään harjoittelupaikkoja yksityisen sektorin työnantajilta, kun työelämässä toimimisen perustaidot ovat todennetusti hallussa. Yrityksillä ei täten mene aikaa nuorten perehdyttämiseen perusasioihin esim. että töihin tullaan tiettyyn aikaan ja säännöllisesti, vaan yritykset voivat keskittyä ammatillisiin kysymyksiin. Näin myös yritykset saavat käyttöönsä kipeästi tarvitsemaansa työvoimaa myös tulevaisuudessa.

Itse odotan Työtaitaja-projektilta paljon ja tulen aktiivisesti toimimaan, jotta saamme järjestettyä yrityksistä harjoittelupaikkoja nuorten työttömien työpajoilla työtaitoja opetteleville nuorille. Nyt on aika yhdistää voimat, sillä ehkäisemällä nuorten työmarkkinoilta syrjäytymistä vähennetään yhteiskunnan ulkopuolelle lopullisesti ajautuvien määrää. Yksikin syrjäytynyt nuori on liikaa.

Tietoa kirjoittajasta

Tämä artikkeli on osa Espoon Kokoomuksen hallituksen, valtuuston ja valtuustoryhmän jäsenten kirjoittamaa blogia – ajatuksia Espoosta ja Espoon kehittämisestä, Suomesta ja Suomen suunnasta. Mielipiteet ovat kirjoittajien omia.
2 kommenttia artikkeliin “Työelämän perustaitoja kohentamalla konkreettista apua syrjäytymisuhan alla oleville nuorille
 1. Reima Kapanen sanoo:

  On hienoa, että olet ottanut asian esille! Tuoreimman tiedon (viikolta 45) mukaan saamme vastauksen Työtaitaja-hankehakemukseen 20.11 tienoilla.

  Väitän suorastaan tietäväni, että rahoituspäätös tulee olemaan myönteinen.

  Omniassa tullaan aloittaan projektihenkilöstön rekrytointiprosessi heti hankepääätöksen jälkeen. Olen itse , joten jännitettävää on nyt monentasoista!

  Mikäli hanke käynnistyy, olen vähintään jollain tavalla mukana, joten tapaamisiin!!

  Ja siis kiitos!!

 2. Reima Kapanen sanoo:

  Jäi vajaaksi tuo kommenttini. Halusin mainita, että olen itse ilmoittanut olevani kiinnostunut mahdollisesti käynnistyvän TYÖTAITAJA- hankkeen vetäjän roolista. Taisin saada Omniasta ja kaupungiltakin myönteistä vastakaikua tähän asiaan.

  Katsotaan. Mukana olen jollain tavalla joka tapauksessa. Kauppakamarin tuella on näin ennakkoon ja jatkossa erityisesti erittäin suuri merkitys!

  Kiitos!

Ota kantaa