Framilla Tapiola -tapahtuman satoa

29.5.2013Blogit

Espoon Kokoomuksen kaupunkiklubi järjesti yhteistyössä Tapiolan Kokoomuksen kanssa Framilla Tapiola -tilaisuuden Kino Tapiolassa, tiistai-iltana 28.5.2013

Ajankohtaisista asioista oli kertomassa Tapiolan kehittämisen projektijohtaja Antti Mäkinen, Länsimetron toimitusjohtaja Matti Kokkinen, liikennesuunnittelija Laura Sundell HSL:stä sekä kiinteistörahastojohtaja Kim Särs syksyllä avattavasta kauppakeskus Ainoasta. Tervehdyksen Tapiolan vainioille toi kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä, joka myös osallistui Tapiolan kasvattina vilkkaaseen keskusteluun.

Espoon Kokoomuksen varapuheenjohtaja, Tapiolan Kokoomuksen puheenjohtaja Pirjo Kemppi-Virtanen valotti Tapiolan historiaa ja sen synnyttämisen ideologiaa – tavoitetta tehdä Tapiolasta ainutlaatuisen viihtyisä ja hyvä asuinympäristö kaikille sosiaaliluokille. Tätä painotti myös kaupunginjohtaja omassa puheenvuorossaan. Tapiolan alkuperäinen arkkitehtuuri on ollut väline tämän tavoitteen saavuttamisessa ja kummankin vahva kanta oli, että siitä ei pitäisi luopua nytkään, kun kaupunginosaa kehitetään voimakkaasti. Esimerkiksi Tapiolan Koulun kohtalo puhutti, ja kaupunginjohtaja kertoi että päätös sen korjaamisesta on tehty. Koulu säilyttää seinänsä ja se tullaan peruskorjaamaan yli sataprosenttisesti. Oppilaat avaavat ovet syksyllä 2016.

Yleisökommenteissa nousi voimakkaasti esiin rakennusaikainen ympäristön siisteys ja siitä huolehtiminen. Antti Mäkinen loi uskoa siihen, että syksyllä kun kauppakeskuskin avataan, tilanne on keskustassa jo täysin toisen näköinen. Liikkuminen helpottuu ja esim. pyöräparkit on otettu suunnitelmissa huomioon. Kaupunginjohtaja haastoi asukkaat ja yhteisöt mukaan talkoisiin viihtyisyyden parantamiseksi. Mäkinen kertoi myös että Otsolahden ranta-alueiden kehittämisen myötä kiinnitetään huomioita lahden veden laatuun, jonka rakennusaikainen huonontuminen on huolestuttanut asukkaita.

Liikenneasioista syntyi myös keskustelua. Matti Kokkinen kertoi, että metron louhinnat ovat tehty jo lähes kokonaan ja että nyt alkaa sisätilojen rakennusvaihe. Tapiolan Killan puheenjohtaja tarjosi killan omistuksessa olevia veistoksia Tapiolan aseman kaunistukseksi, Kokkinen lupasi palata asiaan. Metron liityntälinjat ja bussijärjestelyt ovat Laura Sundellin mukaan nyt suunnitteluvaiheessa ja HSL kerää asukkailta kommentteja ja toiveita aiheesta. Asukkaat voivat vastata kyselyyn osoitteessa https://hsl.asiatkartalle.fi/. Runsasta osallistumista toivotaan! Pysäkkien kuntoon kiinnitettiin myös huomiota, ne ovat olleet rakennusaikana huonossa kunnossa. Tähänkin asiaan Antti Mäkinen lupasi parannusta syksyyn mennessä.

Kauppakeskus Ainoa avaa ovensa syksyllä ja sen palveluita ja kohderyhmiä pohdittiin. Kim Särs kertoi että kaikkiin neljään kerrokseen on suunniteltu erikoisliikkeitä, kahviloita ja esim. kauneudenhoitopalveluita. Pysäköinnistä keskusteltiin ja pohdittiin sen maksullisuutta. Ison Omenan ja Sellon maksuton pysäköinti on selkeä etu näille kauppakeskuksille. Särs kertoi että Ainoalla on vähän mahdollisuuksia vaikuttaa asiaan, liikkeiden ja pysäköintilaitosyrityksen on sovittava asiasta keskenään.

Ainoa hakee myös lapsille ja nuorille suunnattuja toiminnallisia elementtejä. Yleisöstä ehdotettiin mm. yhteistyötä kirjaston ja kulttuurikeskuksen kanssa sekä Mini-Tapiola -autoradan säilyttämistä. Suunnitelmissa on myös järjestää oleskelutiloja levähtämiseen. Rauhallisen visuaalisen ilmeen toivottiin myös säilyvän uuden kauppakeskuksen ulkotiloissa; liikkeiden räikeät valomainokset rikkoisivat perinteisen tapiolalaisen hengen mukaisen yleisilmeen.

Lähes sata asukasta tuli kuulemaan ajankohtaisia asioita Tapiolan rakentamisen tilanteesta ja palaute tapahtumasta oli erittäin positiivista. Toiveissa oli myös asukastilaisuuksien järjestämisen jatkaminen ja suunnittelemmekin syksyksi jo seuraavaa tapahtumaa.

Tietoa kirjoittajasta

Tämä artikkeli on osa Espoon Kokoomuksen hallituksen, valtuuston ja valtuustoryhmän jäsenten kirjoittamaa blogia – ajatuksia Espoosta ja Espoon kehittämisestä, Suomesta ja Suomen suunnasta. Mielipiteet ovat kirjoittajien omia.

Ota kantaa