Espoon kulttuurin kultajyvä

30.4.2014Blogit

Tiesitkö, että Suomen menestyksekkäin lastenteatteri on Espoossa? Ensi vuonna 40-vuotisjuhlaansa viettävä Teatteri Hevosenkenkä on laajalti arvostettu ja jatkuvasti uusia toimintamuotoja toteuttava kulttuuritoimija.

teatteri

Hevosenkenkää sen koko olemassaolonajan johtanut Kirsi Siren perusti teatterin sisarensa Sara Sirenin kanssa 39 vuotta sitten ensialkuun omien ja lähitienoon lasten iloksi. Nimensä teatteri sai Espoon vaakunasta. Toimitilat löydettiin Kokinkylän vanhasta, huonoon kuntoon päässeestä kansakoulusta Mankkaan Juhannusmäessä. Pieni ja kunnianhimoinen työryhmä aloitti puurtamisen ajatuksella, että on kiva tehdä historiaa. Kirsi Siren on todennut, että siitä todellakin tuli historiaa pioneerihengellä ja kovalla työllä.

Juhannusmäen kulttuurihistoriallinen miljöö ja sadunomaisen pihapiiri on lumonnut vuosien saatossa niin suuret kuin pienet vieraansa. Vuosittain teatterilla on kolmisensataa esitystä, joista n. 150 on kiertue-esitystä eri puolilla Suomea. Katsojamäärät ovat vuositasolla peräti noin 30 000 henkeä. Vierailuja on suuntautunut paljon myös rajojen ulkopuolelle aina Japaniin saakka, jossa teatterilla on eräänlainen vuosia jatkunut kanta-asiakkuus.

Kuva: Ulla Vaajakallio, Kani Untuvakerä

Kuva: Ulla Vaajakallio ”Kani Untuvakerä”

Ohjaaja-dramaturgi- ja lavastajasiskosten yhteinen hanke on kasvanut ja kehittynyt vuosikymmenten kuluessa monipuoliseksi kulttuurilaitokseksi. Siihen kuuluu tätä nykyä myös Näyttelykeskus WeeGeellä toimiva Lelumuseo Hevosenkenkä.

Toimintamuotoja on kehitetty jatkuvasti. Esteettömyys, monikulttuurisuus ja –kielellisyys, viitotut esitykset ja kuvatulkkaus sekä draamaopetus ovat tulleet osaksi normaalia toimintaa. Uusimman toimintamuodon, taideterapian ensimmäinen kausi on takana. Tuoreet kokemukset ovat kiittäviä ja kannustavia. Taideterapiassa aikuinen saa maalata, kirjoittaa, esittää, soittaa ja laulaa kuin lapsi. Uuden luominen on hoitava prosessi ilman siihen liitettävää kritiikkiä.

Espoon kaupunki omistaa Hevosenkengän toimitilat ja tukee sen toimintaa kulttuuriavustusten muodossa. Kaupungin päiväkodit ja koulut ovat myös teatterin ahkeria asiakkaita. Hevosenkengän rooli osana kulttuurikenttäämme on sekä museona säilyttää vanhaa että teatterina kehittää uutta. Espoolaisina meidän on syytä olla ylpeitä kultajyvästämme!

Tietoa kirjoittajasta

Tämä artikkeli on osa Espoon Kokoomuksen hallituksen, valtuuston ja valtuustoryhmän jäsenten kirjoittamaa blogia – ajatuksia Espoosta ja Espoon kehittämisestä, Suomesta ja Suomen suunnasta. Mielipiteet ovat kirjoittajien omia.

Ota kantaa