Metron käyttöönoton ongelmiin on puututtava

19.1.2018Blogit

Aalto-yliopiston tutkijoiden West Metro-palvelu osoittaa kiistatta, että kymmenien tuhansien Etelä-espoolaisten matka keskustaan hidastui merkittävästi Länsimetron tulon myötä. Arkiliikenne julkisilla välineillä on huomattavasti vaikeutunut. Tilanne koskee varsinkin Espoonlahtea.

– Suoria bussilinjoja on lisättävä ainakin ruuhka-aikana klo 7-9 ja 16-18 välille Espoonlahti-Soukka-Kamppi.

– Länsiväylän rinnakkaistielle on saatava bussivuoroja, jotka menevät Kivenlahdesta Soukan kautta Tapiolaan ( entiset 12 ja 14 bussien kulkureitit ). Muutenkin poikittaisbussiyhteyksiä alueilla, joihin raideliikenne ei ulotu, pitää olla riittävästi.

–  HSL:n taksoista päätetään maaliskuun HSL:n hallituksen kokouksessa. Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan kaavaillaan, että 58 %: lla espoolaista matkat halpenevat, kun kuljetaan Espoosta Helsinkiin, mutta 42%: lla matkat nousevat  Tämä ei kohtelisi espoolaisia tasa-arvoisesti. Pitäisikö taksojen muuttaminen jäädyttää siihen saakka, kun Länsimetron kakkosvaihe on valmis.

–  Kaikki metrojunat on saatava liikennöimään Isoon Omenaan saakka ainakin ruuhka-aikoina. Sieltä tulevat suurimmat käyttäjämäärät.

–  Bussikaistat ovat lähes tyhjentyneet. Ne on otettava käyttöön kaikille autoilijoille, siellä missä se on mahdollista

Kun sisäinen bussiliikenne on huonontunut, se tarkoittaa mm. sitä, että lasten pääsy harrastuksiin on suuresti hankaloitunut.

Nyt on tehtävä nopeita, järkeviä ratkaisuja tilanteen parantamiseksi, muuten ”Metro on mahdollisuus” ei pidäkään paikkaansa. HSL tuntuu olevan hyvin Helsinki keskeinen ja painotteinen.

Lehtitietojen ja eri haastattelujen mukaan esimerkiksi Itä-Helsingissä metron tulo sujui suhteellisen joustavasti, mutta siellä on huomattavasti tiheämpi bussiverkosto kuin nyt Etelä-Espoossa. Myös Lauttasaaresta pääsee metron lisäksi suoraan Helsinkiin busseilla.

Nykyinen tilanne lisää myös oman auton käyttöä, toisen auton ostoa ja jopa pois muuttoa Espoosta.

 

Paula Viljakainen

Tietoa kirjoittajasta

Kaupunginvaltuutettu, tarkastuslautakunnan puheenjohtaja, fysioterapeutti, 212

paula.viljakainen1@gmail.com

Kirjoitukset

Tämä artikkeli on osa Espoon Kokoomuksen hallituksen, valtuuston ja valtuustoryhmän jäsenten kirjoittamaa blogia – ajatuksia Espoosta ja Espoon kehittämisestä, Suomesta ja Suomen suunnasta. Mielipiteet ovat kirjoittajien omia.

Ota kantaa