Katsaus Espoon kulttuurivuoteen 2018

14.3.2019Blogit

Vuosi 2018 oli Espoossa kulttuurin saralla tapahtumarikas ja täynnä hienoja kohtaamisia ja tärkeitä hankkeita.

Yksi Espoon ominaispiirteistä merellisyys ja upea saaristo pääsivät esille, kun Pentalan saaristomuseo avattiin kesäkuussa. Kävijöitä heti ensimmäisen kesän aikana oli jo 21 000 ja mikä ylitti kaikki odotukset. Niiden, jotka eivät ole vielä ehtineet tutustua tähän kulttuurihistorialliseen kohteeseen, ei tarvitse kauan odottaa sillä museo aukeaa taas 8.6.

Kirjaston keskeinen tavoite oli pedagogisen työn kehittäminen toisin sanoen suunnata työskentelyä kuntalaisten oppimisen ja oivaltamisen tukemiseen esimerkiksi erilaisten työpajojen, tapahtumien ja open stage- iltojen avulla. Voimme olla todella ylpeitä espoolaisesta kirjastotyöstä, koska se on valtakunnallisestikin huomioitu. Kuntaliitto valitsi Espoon vuoden kirjastokunnaksi. Espoosta löytyy myös Suomen kävijämäärältään vilkkain kirjasto, Ison Omenan kirjasto.

Kulttuurin helpommin saavutettavuutta espoolaisille on toteutettu monissa eri muodoissa. Esimerkkeinä tästä ovat uudenvuoden laseresitys, joka keräsi 25 000 ihmistä ja ympäri Espoota kiertänyt kulttuurikontti, joka oli avoin kaikille ja maksuton. Myös uusia mahdollisuuksia ihmisten kohtaamiselle kulttuurin ja taiteen parissa luotiin kun Pikku-Auroran saneeraus valmistui ja uusi hieno Tusculum rakentui tuomaan eri sukupolvet yhteen.

Kulttuurin toimialalla toteutettiin viime vuonnakin useita projekteja ja hankkeita, joiden tarkoitus oli madaltaa kynnystä kulttuurin palveluiden pariin. Hyvinä esimerkkeinä tästä Kaikukortti ja LAKU- hanke. Kaikukortti voitti vuoden 2018 esteetön teko- kilpailun ja toiminnassa oli mukana noin 30 espoolaista kulttuuritoimijaa. LAKU-hankkeen tavoitteena on tuoda kulttuuri osaksi varhaiskasvatuksen arkipäivää, jolloin suurin osa espoolaisista lapsista pääsee kulttuurin pariin tasapuolisesti.

Kulttuurilautakunta myönsi kohdeavustuksia yli 160 hakijalle. Uusi taideharrastamisen käynnistämiseen ja kehittämiseen tarkoitettu avustusmuoto otettiin käyttöön huhtikuun alusta. Syksyllä uudistettiin avustusten periaatteet, jotka otettiin käyttöön 2019 tammikuussa.

Vuoden alussa käynnistettiin kaksivuotinen EspooCult- hanke jonka tuloksena tullaan saamaan tärkeää tietoa, jotta kaupungin kulttuuripalveluja voidaan kehittää.

Näiden kaikkien lisäksi viime vuonna toteutui lukuisia tapahtumia, projekteja, taidetempauksia, näyttelyiden avajaisia, konsertteja, teatteriesityksiä ja nuorille suunnattuja kulttuurihetkiä. Näihin kaikkiin on osallistunut lukuisia eri-ikäisiä espoolaisia ja sen lisäksi kuntalaiset ovat itse aktiivisesti osallistuneet kulttuurin luomiseen erilaisten yhdistysten, kerhojen ja tapahtumien muodossa. Aktiiviset kuntalaiset ovat Espoolle suuri voimavara, josta saamme olla todella ylpeitä.

Tämän kaiken jälkeen odotan mielenkiinnolla ja innolla Espoon kulttuurivuotta 2019.
Jo alkuvuodesta on tapahtunut paljon: Espoonlahden aluekirjaston hankesuunnitelma on hyväksytty ja käyttöönotto suunniteltu syksyksi 2021, Kulttuurikeskuksen ja Kulttuuriaukion arkkitehtuurikilpailun voittaja on Verstas Arkkitehtien Uusikuu-niminen ehdotus ja Vuoden 2019 taiteilija-apuraha myönnettiin Anastasia Lobkovskille. Edessä on varmasti upea vuosi kulttuurin parissa.

Anitra Ahtola
kulttuurilautakunnan puheenjohtaja
Kokoomuksen valtuutettu

Tietoa kirjoittajasta

Tämä artikkeli on osa Espoon Kokoomuksen hallituksen, valtuuston ja valtuustoryhmän jäsenten kirjoittamaa blogia – ajatuksia Espoosta ja Espoon kehittämisestä, Suomesta ja Suomen suunnasta. Mielipiteet ovat kirjoittajien omia.

Ota kantaa