Ilma on nyt sakeana terveydelle vaarallista katupölyä

26.4.2021Blogit

Kiitos talvikuukausien jatkuvien teiden ja katujen hiekoitusten, terveydelle haitallista katupölyä riittää nyt ulkoilmassa. Olisi ihanaa voida nauttia kevään tulosta ja ulkoilusta ilman kirveleviä ja kipeitä silmiä, päänsärkyä, kutisevaa kurkkua ja hengenahdistusta.

Katupöly on ilmanlaatuamme merkittävästi heikentävä ja ikäviä terveyshaittoja aiheuttava jokakeväinen vitsaus, joka on seurausta katujen ja teiden jatkuvasta hiekoittamisesta talvikuukausina.

Toivon, ettei meidän tarvitsisi hengittää katupölyä enää tulevina vuosina nykyisiä pitoisuuksia. Luulisi, että hiekoittamiselle voisi tänä päivänä jo löytyä terveydelle riskittömämpiä ja kustannuksiltaan kohtuullisia vaihtoehtoja.

Hiekoittaminen on Espoossakin pääasiallinen keino teiden ja katujen liukkaudentorjunnassa. Mutta onko hiekoittaminen ainoa keino pitää ihmiset pystyssä ja ehkäistä vakavia kaatumisia liukkailla kaduilla?

Minulla on mielessäni huomattavasti ympäristöystävällisempi, terveydelle turvallisempi ja todennäköisesti edullisempikin vaihtoehto hiekoittamiselle. Tai totta puhuen idea on mieheni, jonka silmiä ja hengitysteitä katupöly myös kiusaa keväisin.

Mitä jos kaikki espoolaiset saisivat nastat tai liukuesteet kenkiinsä ensi talveksi ja vähentäisimme hiekoittamista merkittävästi?

Espoossa oli viime vuodenvaihteessa asukkaita 292 796. Jos lasketaan karkeasti, että kaupunki kustantaisi jokaiselle espoolaiselle 10 euroa maksavat, helposti kenkiin laitettavat ja irrotettavat nastalliset liukuesteet, tulisi se maksamaan kaupungille 2 927 960 euroa. Ja kun jokainen voisi noutaa omansa lähimmältä terveysasemalta, säästyttäisiin isoilta logistiikka- ja jakelukustannuksilta.

Olen nyt itse useamman talven käyttänyt liukkaimmilla talvikeleillä kengissäni vastaavia liukuesteitä ja ollut niihin tyytyväinen. Olen jopa juossut niiden kanssa. Myös ikääntyneet vanhempani käyttävät irrotettavia liukuesteitä, paitsi että helmikuussa äiti jätti omansa eteisen kaappiin lähtiessään ulkoilemaan. Niinhän siinä sitten kävi, että hän liukastui jäisellä kadulla ja katkaisi jalkansa ikävin seurauksin. Kipsielämää on jatkunut näihin päiviin saakka.

Katupölyä vai koronaa?

Näin koronapandemian aikaan on ehkä hyvä muistuttaa, että katupöly voi aiheuttaa samanlaisia ärsytysoireita hengitysteissä kuin koronakin: esimerkiksi väsymystä, hengenahdistusta, liman eritystä, nuhaa, yskää sekä kurkun ja silmien kutinaa. Erityisen haitallista ja jopa hengenvaarallista katupöly on astmaatikoille, vanhuksille, sydänsairaille sekä sepelvaltimo- tai keuhkoahtaumatautia sairastaville.

Niin että mitä jos hiekoittaisimme Espoossa ensi talvena vähemmän ja huolehtisimme liikkumisen turvallisuudesta toisin, esimerkiksi tarjoamalla liukuesteet ja lisäämällä aurausta? Kannattaisiko harkita ja kokeilla?

PS. Löydät Hengitysliiton sivuilta lisää tietoa katupölystä sekä käytännön vinkkejä miten suojautua ja suojata vauvoja ja lapsia sen haitoilta. Omia oireitani helpottaa meren äärellä ja metsäpoluilla liikkuminen. Suosittelen!

 

Susanna Makaroff, kuntavaaliehdokas
Viestintäalan yrittäjä, VTM 

Tämä artikkeli on osa Espoon Kokoomuksen hallituksen, valtuuston ja valtuustoryhmän jäsenten kirjoittamaa blogia – ajatuksia Espoosta ja Espoon kehittämisestä, Suomesta ja Suomen suunnasta. Mielipiteet ovat kirjoittajien omia.

Ota kantaa