Valtuustoinfo 24.2.2014 valtuuston kokouksesta
Asiat 3 ja 4 Henkilövalinnat:
Sosiaali- ja terveyspalvelujen jaoston varajäsen Sirkka-Liisa Furu (Kok.) pyysi eroa em. luottamustehtävästä ulkomailla viettämänsä ajan vuoksi. Hänen tilalleen valittiin Kari Simonen (Kok.).
Kaupunkisuunnittelulautakunnan varajäsen Minna Ihamuotila (Kok.) pyysi eroa em. luottamustehtävästä henkilökohtaisista syistä. Hänen tilalleen valittiin Leena Hoppania (Kok.).
Asia 5. Kaupungin omavelkaisen takauksen myöntäminen Leppävaaran jalkapallohalli Oy:n otettavalle lainalle
Valtuusto myönsi omavelkaisen takauksen Leppävaaran jalkapallohalli Oy:n otettavalle lainalle, enintään 900 000 euroa. Leppävaaran jalkapallohalli Oy anoo Espoon kaupungilta omavelkaista takausta lainalle, jolla rahoitettaisiin tekonurmen sekä talvikaudeksi pystytettävä ylipainehallin rakentaminen Leppävaaran, Veräjävahdin kentälle.
Leppävaaran jalkapallohalli Oy on tammikuussa 2014 perustettu Leppävaaran Pallo Oy:n kokonaan omistama yhtiö. Kauden 2013 lopussa seurassa oli hieman yli 1000 pelaajaa. Seuran toiminta keskittyy lasten ja nuorten sekä aikuisten amatööri- ja Kunnossa kaikenikää –jalkapalloiluun.
Asia 6. Vuoden 2013 tilinpäätöksen ennakkotieto
Valtuusto merkitsi tiedoksi vuoden 2013 tilinpäätöksen ennakkotiedon. Varsinainen tilinpäätös käsitellään valtuuston 19.5.2014 kokouksessa.
Asia 7. Osallistuminen erityiseen kuntajakoselvitykseen
Espoon valtuusto on todennut aikaisemmissa kuntauudistukseen liittyvissä lausunnoissaan, ettei Espoo hyväksy pääkaupunkiseudun kaupunkien pakkoliitosta eikä pääkaupunkiseudun kuntaliitokseen tähtäävän kuntaliitosselvityksen käynnistämistä.
Metropolialueen esiselvityksen ehdotuksen mukaisesti on jo käynnistetty Espoon, Kauniaisten, Kirkkonummen ja Vihdin kanssa kuntarakennelain velvoittama kuntarakenneselvitys kuntien yhteisestä vapaaehtoisesta tahdosta. Lisäksi metropolilain valmistelu on käynnistetty.
Valtiovarainministeriö on 9.12.2013 määrännyt kuntarakennelain 15§:n perusteella toimitettavaksi erityisen kuntajakoselvityksen Espoon, Helsingin, Kauniaisten, Keravan ja Vantaan kaupunkien sekä Kirkkonummen, Sipoon, Tuusulan ja Vihdin kuntien välillä.
Espoo kaupunki osallistuu tähän erityiseen kuntajakoselvitykseen, koska kuntarakennelain mukaan kuntien on osallistuttava erityiseen kuntajakoselvitykseen ja kuntajakoselvittäjän ehdotuksen valmisteluun.
Valtuusto nimesi asemansa puolesta seurantaryhmään valtuuston puheenjohtajan, kaupunginhallituksen puheenjohtajat ja kaupunginjohtajan.
Lisäksi valtuusto edellytti kattavan riskianalyysin laatimista selvitysvaiheessa yhdeksän kunnan yhdistämisestä.
Asia 8 Länsimetron rakentaminen Matinkylästä Kivenlahteen
Valtuusto päätti, että metron rakentaminen käynnistetään välille Matinkylä-Kivenlahti ehdolla, että valtio sitoutuu maanrakennuskustannusindeksiin sidottujen rakennuskustannusten kattamiseen 30%:lla liikennepoliittisen selonteon linjausten mukaisesti.
Kokoomus oli yksimielisesti päätöksen kannalla. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Ari Konttas käytti Kokoomuksen ryhmäpuheenvuoron. Hän käsitteli puheenvuorossaan mm. seuraavia asioita:
Valtuusto hyväksyi Etelä-Espoon yleiskaavan 7.4.2008, jossa eteläisen Espoon joukkoliikenteen runkoratkaisuna on metro. Länsimetron jatkon hankesuunnitelma hyväksyttiin valtuustossa 11.6.2012.
Eduskunta päätti yksimielisesti joulukuussa 2013 valtiovarainvaliokunnan esityksen mukaisesti, että se edellyttää, että hallitus päättää Länsimetron jatkamista koskevan hankkeen 30 prosentin valtionavustuksen maksamisen ajoituksesta viimeistään kevään 2014 kehyspäätöksen yhteydessä edellyttäen, että Espoo on omalta osaltaan tehnyt siihen mennessä hanketta koskevat toteuttamispäätökset.
Hankkeen kustannusarvio on marraskuun 2013 hintatasossa 801 miljoonaa euroa, josta Espoon osuus on 560 miljoonaa euroa. Hankkeen käynnistäminen edellyttää valtion sitoutumista 30%:n rahoitusosuuteen. Rakentamisen aloittamisesta päätetään erikseen valtion osallistumisen varmistuttua.
Pääkaupunkiseudun kunnat ja valtio ovat solmineet aiesopimuksen maankäytön, asumisen ja liikenteen edistämisestä (MAL-aiesopimus). Espoon tulee pystyä vastaamaan 2500 asunnon vuosituotantoon. Tähän tavoitteeseen pääseminen ilman metron jatkamista vaikeutuisi. Myös rakentamisen työllistämisvaikutukset ovat merkittävät.
Metron päättyessä Matinkylään, sinne muodostuu suuri liikenteellinen paine liityntäliikenteen vuoksi. Tämä vaihe olisi jäätävä mahdollisimman lyhyeksi tai muuten joudutaan mittaviin tie- ja katuhankkeisiin vain metron viipymisen vuoksi.
Asia 10. Valtuustoaloite sosiaali- ja terveysalan kehittämis- ja yrittäjyysohjelmasta
Valtuutettu Marika Niemi totesi puheenvuorossaan mm.: ”Pidän tärkeänä, että palvelut ovat laadukkaita, oikea-aikaisia ja kustannusjärkeviä. Terveyspalveluissa kaupungin oman tuotannon kehittäminen pitää olla lähtökohtana, mutta joissain tapauksissa voi olla perusteltua tiivistää yhteistyötä yksityisen ja kolmannen sektorin kanssa. Alihankinnoilla voidaan täydentää omaa palvelutuotantoa, taata palveluiden saatavuus ja mahdollistaa hyvien käytänteiden jakaminen. Minulle julkisen ja yksityisen sektorin välinen yhteistyön kehittäminen ei ole poliittinen vaan hyvin pragmaattinen tavoite”.
Paula Viljakainen
Kaupunginvaltuutettu