Olarin perinteisen vappujuhlan puhe – Espoon Kokoomuksen puheenjohtaja, Pirjo Kemppi-Virtanen

2.5.2016Uutiset
Pirjo Kemppi-Virtanen

Espoon kokoomuksen puolesta toivotan teidät tervetulleiksi Kokoomuksen wappujuhlaan!

 

Ensimmäisen kerran Kokoomusvappua täällä Olarin mäellä” vietettiin vuonna 1972. Vappupuheen piti tuolloin Kokoomuksen varapuheenjohtaja Jouni Mykkänen. Historiikin mukaan vappujuhlissa on ollut puhujina vuosien varrella Kokoomuksen huippupoliitikkoja, muun muassa Sauli Niinistö vuonna 2006. Tänään ne puhujat tulevat minun jälkeeni.

Viime vapun jälkeen maailma ympärillämme on jälleen muuttunut. Turvallisuuskysymysten ja pakolaistilanteenkin keskelläkin Espoo katsoo eteenpäin, rakentaa parempaa tulevaisuutta – ja kasvaa.

Espoo rakentaa
Espoo investoi näinä vuosina enemmän kuin koskaan. Ja valmistakin alkaa tulla: Länsimetro Matinkylään asti valmistuu elokuussa. Se tulee valmistuessaan kääntämään joukkoliikenteen suunnan Espoon sisäisille metroasemille. Uskon, että se vähitellen vaikuttaa myös työpaikkojen sijoittumiseen pääkaupunkiseudulla hyvien kulkuyhteyksien varrelle, sillä sujuva liikenne ja järkevät matka-ajat ovat ehdoton kilpailuvaltti.

Kehitys on mielenkiintoinen, kun samaan aikaan yhä vihreämpi Helsinki pyrkii bulevardisoimaan sisäänajoväylänsä, sulkee katuja yksityisautoilulta, aiheuttaa pitkiä odotusaikaoja kehäteiden tietyömaiden kohdilla ja rakentaa lentokentälleen asuntoja. Asiantuntijalausunnot tämän päiväisessä HS:ssä eivät puolla tätä kehityssuuntaa.

Länsimetron jatko Kivenlahteen on työn alla ja metroasemien läheisyyteen rakennetaan asuntoja ja liiketiloja. Aallon rakennushankkeet ovat muuttaneet Otaniemen rakennustyömaaksi. Ja kampuksen alueella tavoitellaan aivan uudenlaista geotermistä lämmitysratkaisua poraamalla kaksi reikää 7 kilometrin syvyyteen.

Koulujen korjauksiin ja uudisrakentamisen on pakko investoida, kun rakentamisen, korjausten ja ylläpidon virheet ovat muuttuneet nykyisiä tiloja terveydelle vaarallisiksi homekouluiksi. Terveyttä ei saa vaarantaa. Tilojen on oltava terveellisiä ja turvallisia.

Koulutus ja sivistys
Vaikka maan taloudellinen tilanne tänään nähdäänkin vaikeana, pitää muistaa, että Suomi on edelleen monessa suhteessa kärkimaita.
Espoossa on aina ymmärretty tasokkaan koulutuksen ja maailmanluokan osaamisen merkitys menestyvälle elinkeinoelämälle. Aallon kampuksen sijoittuminen Otaniemeen on huikea mahdollistaja.

Yksityiskohtana mainittakoon, että meillä Espoossa on myös rakettitiedettä. Aika vähälle on jäänyt huomio siitä, että Suomen ensimmäinen satelliitti Aalto-1 on lähetetty avaruuteen. Se on toteutettu opiskelijatyönä, jota vetää Aalto-yliopiston radiotieteen ja -tekniikan laitos, Avaruusteknologia sovelluksineen on nousussa.

Espoon seutu on elinvoimainen edelläkävijä ja alueemme yritystoiminta on monialaista ja kansainvälistä.
Myös ammatillista koulutusta uudistetaan. Viime vuoden alussa tapahtui alueella merkittävä koulutuksellinen ja koulutuspoliittinen muutos, kun Omnia sai vapaan sivistystyön (Työväenopisto) ja aikuislukion järjestämisluvat. Tämä aikuisten oppimispalvelukeskuksen kokonaisuuden rakentaminen – kokoaa yhteen lähes kaiken alueen aikuiskoulutuksen. Nyt Omnia pystyy tarjoamaan ammatillista koulutusta, nuorten työpajatoimintaa, vapaan sivistystyön koulutusta ja aikuislukiokoulutusta yhden luukun periaatteella.

Tällä aikuiskoulutuksen muutoksella tavoitellaan myös aiempaa parempia palveluja maahanmuuttajakoulutukseen, sillä vieraskielisten osuus tulee kasvamaan lähivuosina voimakkaasti juuri Espoossa
Mielestäni tämä on myös oiva osoitus siitä, että olemme pystyneet alueellisesti tekemään ennakkoluulottomia ratkaisuja. Tällaisia ratkaisuja tarvittaisiin laajemminkin tässä maassa.

Uutena avauksena on ammatillisen koulutuksen koulutusvienti, jonka mahdollistava lakimuutos on parhaillaan tulossa eduskunnan käsittelyyn.
Omnia on myös ammatillisen koulutusviennin edelläkävijäorganisaatio. Tavoitteena on kehittää koulutuksesta palveluliiketoimintaa kansainvälisille markkinoille.
Suomalaiselle koulutusosaamiselle on kysyntää.

Kilpailukyky
Kilpailussa ja kilvoittelussa kannattaa aina hetki pohtia ketä ja mitä vastaan kilpailemme. Mitkä ovat mahdollisuutemme menestyä.
Kokoomuksen kannalta keskeisiä menestystekijöitä ovat ohjelma, vaalityön avulla saavutettava äänestäjien luottamus, vaalivoitto ja sen jälkeen kyky pysyä yhtenäisenä ja yhteistyökykyisenä toimijana. Riitaiset organisaatiot eivät herätä luottamusta ja siksi karkottavat äänestäjiä.
Espoossa Kokoomuksen vahva asema on erittäin tärkeää varmistaa jatkossakin. Seuraavan kerran se mitataan kevään 2017 kuntavaaleissa. Te tiedätte, että se vaatii meiltä kaikilta paljon työtä, ja myös sen, että se työ on tulevaisuuden kannalta välttämätöntä tehdä.
Muistakaa kuitenkin aina, että oikeat kilpailijamme, vihollisemme ovat ulkopuolella.
Varsinkin ylivoimaista vihollista vastaan sopii hyvin tarina kahdesta miehestä, jotka istuivat savannin laidalla ja havaitsivat leijonan lähestyvän. Toinen miehistä laittoi salamannopeasti lenkkitossut jalkaansa, jolloin toinen totesi väheksyen, että et kai kuvittele voivasi juoksemalla paeta leijonaa. Mies lenkkitossuissa vastasi, että ei minun tarvitsekaan juosta nopeammin kuin leijona, riittää että juoksen nopeammin kuin sinä.

Hyvät kuulijat, wappuun ovat kuuluneet aina myös marssit ja taistelulaulut. Teekkareilla on ollut merkittävä rooli Suomen nostamisessa kehittyneiden teollisuusmaiden joukkoon. (HS tänään.)

Vaikka Kokoomus ei perinteisesti maksa eikä marssi, otaksun, että voimme kaikki yhtyä arkkitehtiylioppilas Karl August Tavaststjernan vuonna 1881 kirjoittaman runon (Tegnologmarsch), Polyteknikkojen marssin sanoihin. Sävelen runo sai vasta 20 vuotta myöhemmin. jolloin se oli ensimmäisiä varsinaisia teekkarilauluja.
Jo yli 100 vuotta sitten osattiin korostaa pysyviä arvoja: koulutuksen kautta saatua mahdollisuuksien tasa-arvoa, osaamista, eettistä toimintatapaa ja työtä.

Polyteknikkojen marssi    (Robert Kajanus, 1901)
Ei oo sukusuuruutta meill’ isien,
ei muistoja, mainetta meillä,
mutt’ työmmepä laihon tuo kultahisen,
me huomenen kuljemme teillä.
On kalpamme tiedon ja oikeuden:
näin kulttuurikansojen myötä
vain puolesta kunnon ja valkeuden
ja kunnian teemme me työtä

Kiitokset tilaisuuden järjestelyistä Olarin Kokoomuksen puheenjohtajalle Christos Petriotikselle ja Matinkylän Bo Grönholmille sekä yhdistystenne aktiivisille jäsenille.

Hyvää Wappua kaikille!

 

 

Kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä

13147686_10154233039662376_4453827807304761125_o

 

 

 

 

 

Kansanedustaja Elina Lepomäki

13147468_10154233039867376_6279815033628754544_o

 

 

 

 

 

Valtuustoryhmän puheenjohtaja Pia Kauma

13087039_10154233038997376_4393675731935386561_o

 

 

 

 

 

Olarin Kokoomuksen pj Christos Petriotis      

13055119_10154233038917376_2529591373827883029_o

 

 

 

 

 

Matinkylän Kokoomuksen pj Bo Grönholm

13072759_10154233039037376_3968946264535902820_o

Ota kantaa