Kokoomuksen ryhmäpuheenvuoro valtuustossa 7.12.2016

7.12.2016Uutiset

Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut, hyvät läsnäolijat ja muut seuraajat

Olemme tänään käsittelemässä vuoden 2017 talousarviota ja taloussuunnitelmaa. Ensi vuosi käynnistää myös uuden vaalikauden. Uskallan väittää, että sen aikana kaupunkien toimintaympäristö tulee muuttumaan enemmän kuin koskaan ennen, vaikka Espoo joutui jo kuluneella vaalikaudella ensimmäistä kertaa kohtaamaan rakennemuutoksen myös täällä Etelä-Suomessa.

Haluan kiittää neuvottelutuloksesta kaikkia sopimusosapuolia. Mielestäni osapuolet saavuttivat neuvottelutuloksen, jossa on olosuhteisiin nähden tasapainoisesti huomioitu erilaisia tarpeita – lasten, nuorten, koulujen, ympäristön, pysäköinnin tarpeet vaikka esimerkiksi mainitakseni. Uskon neuvottelutuloksesta ulosjäämisen johtuvan enemmänkin vaalivuoden läheisyydestä ja valtakunnan politiikan tarpeista kuin siitä, etteivätkö ulosjääneet haluaisi yhdessä olla rakentamassa parempaa Espoota espoolaisille. Neuvottelutuloksen hyväksyneet puolueet katsoivat kuitenkin neuvottelutuloksen olevan riittävän hyvän ja tasapuolisen.

Kokoomuksen ansiosta veroprosentti on saatu pidettyä kohtuullisella tasolla koko valtuustokauden ja kunnallisveroprosentti on ansiostamme edelleen manner-Suomen toiseksi matalin. Samaan aikaan on useissa palveluissa laatu on kuitenkin kehittynyt ja se näkyy asiakastyytyväisyydessä. Suhteellisesti matala veroprosentti ei siis ole este hyville palveluille. Esimerkiksi yleisarvosana päivähoidon ja esiopetuksen toimivuudesta (kunnallinen varhaiskasvatus ja esiopetus) on erinomainen 4,5/5. Kiitos siellä toimiville ihmisille!

Kokoomus haluaa siis kehittää kaupungin toimintaa ja toimintatapoja niin, että käytetyllä rahalla saadaan enemmän aikaan. Tämän pitäisi olla ihan normaalia toimintaa missä tahansa organisaatiossa. En usko, että vain rahanjakaminen hoitaa ongelmat kuntoon. Ne rahat kerätään kuitenkin kuntalaisilta, joten ne ovat poissa meidän jokaisen lompakosta. Vielä vastuuttomampaa on vaatia rahaa asioihin, joille ei organisaatiossa toimivien virkamiesten mukaan ole edes tarvetta.

Hyvää talousarviossa on myös se, että suurista investoinneista huolimatta velkaantuminen saadaan taitettua vuoteen 2020 mennessä. Kaupunki kasvaa yli 4000 asukkaalla joka vuosi, ja pelkästään kouluihin tulee yli 800 oppilasta lisää vuosittain. Investointisuunnitelmassa 10 vuodelle 2017-2026 on 9 uutta koulua ja 26 päiväkotia. Peruskorjaamme 18 koulua ja 13 päiväkotia. Lisäksi päätimme käyttää etupainotteisesti 10 miljoonaa euroa mm. Aarnivalkean, Jousenkaaren ja Haukilahden koulujen korjauksiin. Kokoomukselle nimenomaan koulutilojen terveys ja riittävyys olivat tärkeitä. Edes tämän takia veroprosenttia ei tarvitse nostaa, vaan voimme tehdä vaadittavat satsaukset hakemalla myös uusia rahoitusratkaisuja esimerkiksi koulurahastomallilla.

Myös siihen, mitä tapahtuu kouluseinien sisäpuolella päätettiin satsata lisää. Tuntikehykseen, avustajiin ja koululaisten iltapäivähoitoon laitettiin rahaa. Kokoomukselle on tärkeää, että haluamme pitää Espoon Suomen parhaana kaupunkina oppimisolosuhteiden ja oppimistulosten suhteen. Ja siellähän se on kärjessä nytkin lähes kaikilla mittareilla mitattuna.

Lisäksi haluamme helpottaa espoolaisten arkea poistamalla jo pitkään ihmisiä harmittaneen aluepysäköintikiellon. Tämä aloitetaan pilotoimalla ensin yhdellä alueella. Esimerkiksi Espooseen kyläilemään tulevien sukulaisten ja ystävien kannalta ei ole ollenkaan mukavaa löytää mukavan kylässäkäynnin tai tapahtuman jälkeen tuulilasista sakkolappua vain sen takia, että meillä on liian vähän pysäköintipaikkoja ja kieltoja vähän joka puolella. Nyt nämä harmit poistuvat. Emme halua enää pilata ihmisten juhlapäiviä.

Lisäksi satsaamme vanhuksiin, etenkin heidän kotihoitoonsa ja valinnanvapauteen. Myös asiakasmaksujen korotuksen peruutukseen laitettiin miljoona euroa, pitkälti ikäihmiset huomioiden. Emme ymmärrä, mihin perustuu neuvottelutuloksesta ulosjääneiden muutoksena esittämä 8 miljoonan euron lisäraha petipaikkoihin. Ei sellaisia tarvita. Ihmiset haluavat asua kotonaan niin pitkään kuin mahdollista, ja kunnioitamme tätä toivetta. Mutta tietenkin silloin, kun ihminen ei enää pärjää kotonaan, on ympärivuorokautiseen asumispalveluun oltava pääsy nopeasti. Valmistuva sairaala tulee myös toimimaan nimenomaan vanhusten kuntoutussairaalana.

Lisäksi varasimme viimeinkin suunnittelurahan kaupunginteatterille. Asia on ollut päättäjien agendalla jo ainakin 30 vuotta. Nyt suunnittelemme sen, ja siten että saamme nähtäväksemme useampia vaihtoehtoisia toteutustapoja kulttuurikeskuksen yhteyteen. Yhden vaihtoehdoista tulee olla maan pinnalla oleva vaihtoehto, sekin tila eikä talo, kulttuurikeskuksen tuntumassa.

Lisäämme myös turvallisuutta. Espoonlahteen lähdemme suunnittelemaan uutta paloasemaa, joka palvelee metron myötä alueen kasvavaa väestöä.

Aina joutuu kuitenkin myös joustamaan, jos haluaa saada yhteisen päätöksen aikaan. Me kokoomuslaisethan joustimme subjektiivisen päivähoidon rajoittamisessa, vaikka ryhmässämme valtaosa olisi ollut valmis rajoittamaan sitä. Asia on edelleen kokoomuksen agendalla, mutta annoimme tässä vaiheessa asiassa periksi, jotta sopu saataisiin syntymään. Haluamme katsoa, millaisia kokemuksia Vantaalta, jossa tämä rajoitus jo on otettu käyttöön, saadaan. Samoin kuin muissa kaupungeissa. Toisaalta olemme tyytyväisiä, että lasten kotihoidontuen Espoo-lisään ei nyt koskettu ja aito valinnanvapaus säilyy.

Lisäksi neuvotteluissa tehtiin lähes 40 pöytäkirjamerkintää, joista suurin osa parantaa nimenomaan tavallisen espoolaisen arjen sujuvuutta. Espoonlahti tulee saamaan kirjaston ja kulttuuritiloja, Tapiolan urheilupuistoa rakennetaan monipuolisesti eri urheilulajit huomioiden, myös yleisurheilu, etenkin jos Otahalli ei ole enää käytössä.

Kaikki nämä toimet tähtäävät siihen, että Espoossa on hyvä asua, elää ja yrittää. Kokoomuksen valtuustoryhmän mielestä voimme hyvillä mielin hyväksyä ensi vuoden budjetin.

Ota kantaa