Espoon Kokoomuksen Valtuustoinfo 12.12.2016

13.12.2016Uutiset

Kello on 17.32. Valtuuston joulu(kuun) kokous: Perinteinen jouluruokailu takana ja 19-kohtainen esityslista edessä. Kun olimme ehdolla edellisissä kuntavaaleissa luulimme, että kausi päättyisi tähän kokoukseen. Niin ei kuitenkaan käynyt vaan vaaliuudistuksen takia tämä on vain yksi kokous muiden joukossa.

Itse en ole ehdolla enää seuraavissa kuntavaaleissa joten mahtavaa, että pääsen vielä ensi keväänä seuraamaan valtuustossa Länsimetro-asioiden etenemistä. Vedonlyönti pystyyn: Ajelenko ensimmäisen metromatkan vielä valtuutettuna vai rivikuntalaisena?

Kaikissa kokouksissa, sen jälkeen kun Länsimetro Oy ilmoitti 10.6.2016 ettei Metron liikennöinti ala suunnitelmien mukaan vielä elokuussa, on valtuusto puinut Metrogatea milloin miltäkin kannalta. Tämäkään kokous ei tehnyt poikkeusta tähän sääntöön. Erityisen pitkät keskustelut käytiin esityslistan asiakohdissa 7 ja 9. Ensimmäisessä valtuusto päätti korottaa takaustaan Länsimetron lainoille. Jälkimmäisessä käytiin perusteellinen keskustelu kaupungin konserniohjeesta. Tähän toki liittyy koko konsernin ohjaaminen eikä pelkkä metro, mutta voitte arvata mihin esimerkkeihin keskustelu painottui.

Jukka Kilpi (PS) esitti takausasiassa ensin palautusta valmisteltavaksi ja lopulta koko takauksen hylkäämistä. Vaikka Kilpi peräänkuulutti mm. metroyhtiön ajamista selvitystilaan vain hallinnon oikaisemiseksi (puuttumatta metroprojektin toteutukseen) osa valtuutetuista koki metrovastustajana tunnetun Kilven pyrkivän vielä tässä vaiheessa jarruttamaan koko projektia.

Metrosta on päätetty ennen valtuutettu Kilpeä ja metro tulee liikennöimään Kilven jälkeenkin” kokoomusryhmän Kari Kuusisto kommentoi.

Mutta käsiteltiin kokouksessa muutakin kuin metroa. Alussa käsittelimme 7.12. Valtuuston budjettikokouksessa pöydälle jääneet yksitoista (11) toivomusta. Kahta toivomusta puheenjohtaja ei ottanut edes käsiteltäväksi, seitsemän hyväksyttiin yksimielisesti ja kaksi hylättiin äänestyksessä. Hyväksyttyjen toivomusten joukossa oli Paula Viljakaisen (kok) toivomus, että esitys Espoon kaupunginteatterin tilojen sijoittamisen eri vaihtoehdoista kulttuurikeskuksen yhteyteen tuodaan valtuustolle huhtikuuhun 2017 mennessä – eli asia käsitellään vielä istuvan valtuuston voimin.

Kokouksen loppupuolella esityslistalla on perinteisesti joukko valtuutettujen jättämiä aloitteita. Valitettavasti nämä jäävät usein kiireisempien asioiden jalkoihin eikä niitä ehditä aina käsittelemään. Esimerkiksi valtuustoaloite nuorten ja ikäihmisten yhteisasumisesta Espoossa on jätetty pöydälle jo peräti viisi kertaa. Tällä kertaa Henrik Vuornoksen, Kristiina Mustakallion ja 55 muun valtuutetun allekirjoittama aloite ehdittiin kuitenkin käsitellä loppuun.

Mikäli valtuutetut haluavat tehdä valtuustoaloitteita yleinen käytäntö on, että ne jaetaan kokouksen aikana kiertämään salissa valtuutetulta toiselle. Jokainen valtuutettu perehtyy aloitteeseen ja päättää allekirjoittaako vai passaako aloitteen eteenpäin. Mikäli vähintään 12 valtuutettua allekirjoittaa aloitteen se etenee virkamiehille valmisteltavaksi. Tässä kokouksessa kokoomuslaiset Jaana Jalonen ja Henrik Vuornos jättivät aloitteen nuorten harrastustakuusta Espoossa ja aloite keräsi pelkästään kokoomuslaisten toimesta riittävän määrän allekirjoituksia joten virkamiehet pääsevät nyt miettimään asiaa, toivottavasti vastaus ehtii valtuustoon vielä kevään 2017 aikana. Tärkeä aihe, allekirjoitin.

Vuoden viimeisen kokouksen kunniaksi pääsimme kotiin melko inhimilliseen aikaan jo klo 21 pintaan. Viime metreillä kokousta venytti kuitenkin vielä Kurt Bymanin (PS/Sit.) valtuustoaloitteisiin pohjautunut keskustelu. Byman peräsi seuraavalle valtuustolle parempaa tehtäviin koulutusta (asiallinen toive) ja valtuuston arvovaltaa kunnioittavaa pukukoodia (kuulostaa asialliselta, lukekaa lisää). Byman mm. esitteli kuvia muista valtuutetuista pukeutuneena omasta mielestään epäasiallisiin vaatteisiin valtuustossa/ edustustilaisuuksissa. Puheenjohtaja pyrki suitsimaan “sirkusmaista” keskustelua, mutta yleisö sai kyllä kivat naurut.

 

Hyvää joulua ja menestyksekästä vaalivuotta itse kullekin!

 

Tietoa kirjoittajasta

Ota kantaa