Kokoomuksen Laiho: Järkevyyttä kameravalvonnan ajonopeuksien seurantaan

26.6.2018Uutiset

Kokoomuksen kansanedustaja sekä liikenne- ja viestintävaliokunnan jäsen Mia Laiho on tyytyväinen tieliikennelain uudistuksesta ja sen sisältämistä norminpuruista. Eduskunta päätti juuri hyväksytyssä laissa, että automaattista nopeusvalvontaa tulee kehittää siten, että kameravalvonta-alueella olisi jatkossa selkeämmin ilmoitus alueen nopeusrajoituksesta. Lisäksi liikennevirhemaksu räpsähtää jatkossa vasta 10 km/h ylinopeudesta.

Merkittävällä osalla kuljettajista on tapana laskea automaattisten kameroiden kohdalla ajoneuvon nopeus tarpeettoman alhaiseksi. Laihon mukaan kyseiset nopeuden tiputukset haittaavat selkeästi liikenteen sujuvuutta ja voivat aiheuttaa myös turvallisuusriskejä.

”Syynä tähän letkajenkkaan on se, kuten selvityksestä käy ilmi, että kuljettajat eivät ole itse asiassa edes varmoja sallitusta nopeusrajoituksesta ja hidastavat siksi varmuuden vuoksi valvonta-alueella hyvin alhaiseen nopeuteen. Ilmiö moninkertaistuu vilkkaan liikenteen, kuten juhannusliikenteen, yhteydessä. Kunkin automaattikameran läheisyydessä tulisi olla nopeusrajoituksen ilmaiseva merkki.”, Laiho toteaa.

Pienillä muutoksilla on kuitenkin merkittäviä vaikutuksia sujuvaan arjen liikenteeseen. Alkuperäisessä esityksessä jo 5 km/h ylinopeudesta olisi ryhdytty sakottamaan 70 euron liikennevirhemaksu, mikä oli Laihon mielestä kohtuutonta näpertelyä virhemarginaalien sisällä.

”Pienikin ylinopeus on tietenkin moitittavaa, mutta viisarin minimaalisia värähdyksiä ei ole teknisesti mahdollista varmentaa ja pienten ylitysten aiheuttamien huomautusten käsittely ja postitus aiheuttavat myös kustannuksia. Valvontaresurssit pitäisi sen sijaan kohdentaa selviin ylinopeuksiin ja kiinnittää huomiota enemmän poliisin valvontaan, esim. suojateiden turvallisuuteen, koulujen ja päiväkotien läheisyydessä tapahtuvaan valvontaan ja muuhun liikennekäyttäytymiseen. Eduskunnan määräämä sakkosirkus olisi koetellut kuljettajien oikeustajua ja kärsivällisyyttä. Kohtuus kaikessa luo uskottavuutta eduskunnan päätöksiin”, Laiho toteaa.

Lisätietoja:
Mia Laiho
p. 050-4336461

Tietoa kirjoittajasta

Kokoomuksen Laiho: Järkevyyttä kameravalvonnan ajonopeuksien seurantaan

Kansanedustaja, LT, kaupunginvaltuutettu

mia.laiho@eduskunta.fi

Kirjoitukset

Ota kantaa