Sopeutusohjelma katkaisee kaupungin velkakierteen – opetukseen ei tehdä säästöjä

24.9.2020Uutiset

Tiedote 24.9.2020

Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Henrik Vuornos on tyytyväinen, että puolueiden enemmistö pääsi sopuun Espoo talouden sopeuttamisohjelmasta. Ohjelman tavoitteena on saattaa Espoon talous kestävälle uralle ja katkaista velkakierre. Kokonaisuudella tavoitellaan yhteensä noin 200 miljoonan euron säästöjä vuoden 2025 tasossa.

 

”Olen tyytyväinen, että valtuuston enemmistö oli vastuunkantajien, eikä vastuun välttelijöiden puolella. Ilman säästöpäätöksiä Espoon velkamäärä ylittäisi vuonna 2025 kuusi miljardia euroa, kaupungilla olisi riski ajautua kriisikuntamenettelyyn, eikä Espoo olisi enää pystynyt rahoittamaan investointejaan. Säästöpäätökset ovat aina vaikeita, mutta tässä tilanteessa tekemättä ei olisi voinut jättää”, sanoo Vuornos.

 

”Jouduimme käyttämään kaikkia keinoja: säästöjä, maksujen korotuksia ja jopa kiinteistöveron maltillista korotusta. Teimme kuitenkin selkeän kokoomuslaisen arvovalinnan: opetuksesta ei säästetä, vaikka kaikesta muusta joudutaan tinkimään. Vaikeanakin aikana kannattaa panostaa opetukseen, koska vain osaamisen kautta Espoo menestyy”, sanoo Vuornos.

 

”Opetusta lukuunottamatta käytännössä jokaisesta muusta menokohteesta jouduttiin tinkimään. Edessä on muutama laihempi vuosi, jotta tulevaisuuden Espoossakin olisi rahaa investoida ja pitää yllä nykyistä palvelutasoa. Samalla on muistettava, että Espoossa on tämänkin säästökuurin jälkeen aivan Suomen kärkitason palvelut”, jatkaa Vuornos.

 

Vuornoksen mukaan ohjelmassa on vaikeiden päätösten lisäksi paljon hyviä asioita, jotka kannattaisi joka tapauksessa tehdä. Varhaiskasvatuksen palveluseteli otetaan käyttöön ja sen osuutta varhaiskasvatuksessa nostetaan. Kaupungin tulosyksiköt voivat vaihtaa palveluntuottajaa, eli palvelutuotantoa on mahdollista kilpailuttaa suunnitelmallisesti markkinoille, mikäli konserniyhteisö ei pysty tehostamaan tuotantoaan. Toimitilojen suunnittelu keskitetään tilapalveluihin.

 

”Säästäminen ei tarkoita aina sitä, että asiat pitäisi tehdä huonommin. Parhaat säästöt ovat sellaisia, jossa samat asiat tehdään fiksummin, mutta rahaa jää säästöön. Palvelusetelin laajentaminen varhaiskasvatuksessa, asioiden laajempi kilpailuttaminen tai tilasuunnittelun keskittäminen ovat esimerkkejä asioista, jotka olisi joka tapauksessa kannattanut tehdä”, sanoo Vuornos.

 

Vuornos antaa talousneuvotteluista pyyhkeitä Vihreille, jotka marssivat ulos neuvotteluista. 

 

”Vihreillä oli koko neuvottelujen ajan 17 neuvottelijaa yhden sijaan. Puolue ei pystynyt valitsemaan tärkeimpiä tavoitteitaan, vaan asetti kynnyskysymyksiä aivan jokaiseen eri kohtaan. Neuvottelu ei ole sitä, että saa jokaisen tavoitteensa läpi, vaan sitä, että jokainen tulee vastaan ja pyrkii yhteiseen lopputulokseen”, sanoo Vuornos. 

 

”Vihreät vastustivat esimerkiksi suurempia kouluyksikköjä, terveyskeskustoiminnan tehostamista ja varhaiskasvatuksen palveluseteliä. Vihreiden linjauksilla Espoon talouden tasapainottamiseksi olisi tarvittu prosentin veronkorotus, joka tarkoittaisi sairaanhoitajalle vuosittain 400 euron lisälaskua. Kokoomus ei tätä kannata, sillä se olisi näivettymisen ja kasvavan työttömyyden tie”, jatkaa Vuornos.

 

Lisätiedot:

Henrik Vuornos

Valtuustoryhmän puheenjohtaja

puh. 044 253 4444

Ota kantaa