Varhaiskasvatus on lapsiperheiden arjen tärkein palvelu

Tänään vietetään valtakunnallista varhaiskasvatuspäivää. Päivän teemana tänä vuonna on ”Maailman tärkein työ – pienten lasten opettajuus”.

Varhaiskasvatuksen merkitys ja hyöty niin lapsille, perheille kuin yhteiskunnalle on kiistaton. Se tukee lapsen kehitystä ja oppimista sekä kaventaa hyvinvointieroja. Varhaiskasvatus muodostaa perustan, johon myöhempi koulupolku rakentuu.

Varhaiskasvatukseen panostaminen onkin tehokas tapa edistää hyvinvointia ja ehkäistä syrjäytymistä, ja sen merkitys korostuu entisestään silloin, kun kodeissa ja perheissä on ongelmia tai perhe on kotoutumassa suomalaiseen yhteiskuntaan.

Laadukas ja lähellä kotia oleva varhaiskasvatus on lapsiperheiden arjen tärkein palvelu. Se mahdollistaa työn ja perhe-elämän yhteensovittamisen. Olemme pienten lasten vanhempia ja meille, kuten varmasti kaikille vanhemmille, tärkeintä maailmassa ovat lapsemme ja heidän hyvinvointi. Siksi pidämme erityisen tärkeänä, että varhaiskasvatuksen henkilöstö voi hyvin ja viihtyy työssään.

Varhaiskasvatuksen tilanne Espoossa ja pääkaupunkiseudulla on vaikea. Pääkaupunkiseudulla varhaiskasvatuksen henkilöstöpula on todellinen ja iso ongelma on myös henkilöstön pitovoiman puuttuminen. Tilanteen korjaamiseksi tarvitaan määrätietoinen pitkänaikavälin suunnitelma. Asia nousi esiin jo viime syksyn talousarvioneuvotteluissa, joissa haettiin uusia ratkaisuja ja osoitettiin myös lisämäärärahoja. Lisämäärärahat pitää saada mahdollisimman nopeasti käyttöön.

Jotta Espoossa voidaan tarjota laadukasta varhaiskasvatusta, tulee kaupungin olla houkutteleva työnantaja. Espoon tulee panostaa varhaiskasvatuksen henkilöstön veto- ja pitovoiman parantamiseen. Hyvät työolot ja palkka houkuttelevat paitsi uusia tekijöitä alalle myös sitouttavat pysymään. Tilanteen helpottamiseksi Espoossa tulisi palkata päiväkotiapulaisia ja lisätä vakituisten sijaisten määrää.

Laadukas ja turvallinen varhaiskasvatus on paitsi sijoitus lastemme tulevaisuuteen, se on myös edellytys työn ja perhe-elämän mielekkäälle yhdistämiselle.

Hyvää varhaiskasvatuspäivää!

 

Ira Hietanen-Tanskanen (kok.) kaupunginvaltuutettu
Julia Lindholm (kok.) kaupunginvaltuutettu

Tietoa kirjoittajasta

Tämä artikkeli on osa Espoon Kokoomuksen hallituksen, valtuuston ja valtuustoryhmän jäsenten kirjoittamaa blogia – ajatuksia Espoosta ja Espoon kehittämisestä, Suomesta ja Suomen suunnasta. Mielipiteet ovat kirjoittajien omia.

Ota kantaa