Valtuustokolumni: Emma-Stina Vehmanen

Kaupunginvaltuuston syyskausi käynnistyy maanantaina 22.8. Tällä kertaa kyseessä ei ole tavallinen valtuuston kokous vaan juhlavaltuusto, kun juhlimme Espoon 50 vuotta kaupunkina.

Espoon merkkivuoden kunniaksi valtuustossa kuullaan useita juhlapuhujia. Valtuuston kokoomuslaisen puheenjohtajan Jarno Limnéllin lisäksi kuulemme Aalto-yliopiston hallituksen puheenjohtajaa Mikko Kososta tulevaisuuden elinvoimasta, piispa Kaisamari Hintikkaa kriiseistä ja yhteisöllisyydestä sekä Espoon entistä kaupunginjohtajaa Pekka Löyttyniemeä elävästä kaupungista. Kiinnostavia ja tärkeitä aiheita kaikki!

Puheenvuorojen lisäksi valtuuston esityslistalla on toki myös normaaleja päätösasioita, tällä kertaa painottuen kaavoitukseen. Toimin itse kaavoja käsittelevässä kaupunkisuunnittelulautakunnassa. Läheskään kaikki kaava-asiat eivät tule kaupunginvaltuuston käsittelyyn, vaan useimmille riittää joko lautakunnan tai lautakunnan ja kaupunginhallituksen käsittely. Merkittävimmät kaavamuutokset vaativat kuitenkin koko valtuuston siunauksen.

Valtuuston käsittelyssä on maanantaina Ämmässuon tuulivoimalan, Maarinsolmun, Pohjois-Tapiolan Metsäpojanpolun, Jorvin ja Otakaaren kaavamuutokset. Tärkeitä kaavoja, jotka mahdollistavat lisärakentamista ja kehittävät kaupunkiamme. Esimerkiksi Jorvin kaavamuutos mahdollistaa sairaalan laajentamisen ja siten sairaalan toimintaedellytysten turvaamisen.

Kaavamuutoksista ehkä merkittävin – ainakin jos katsoo, miten monen espoolaisen arkeen se vaikuttaa – on Maarinsolmu. Kaava mahdollistaa eritasoliittymän rakentamisen Kehä I:n, Kalevalantien ja Maarintien risteykseen Pohjois-Tapiolan ABC:n kohdalle. Maarinsolmun eritasoliittymä parantaa Kehä I:n liikenteen sujuvuutta sekä turvallisuutta.

Olen päivätöissä yrittäjäjärjestön liikenneasiantuntijana ja sitäkin kautta tiedän, miten tärkeää sujuva liikenne kehäteillä on paitsi asukkaille, myös yrityksille. Yhtenä esimerkkinä raskaan liikenteen polttoaineenkulutus ja sitä kautta logistiikan päästöt vähentyvät, jos ajonopeus pysyy mahdollisimman tasaisena ilman ruuhkassa seisomista tai turhia pysähdyksiä liikennevaloihin. Maarinsolmun eritasoliittymä poistaa Maarinsolmun kohdan usein ruuhkia aiheuttavat liikennevalot.

Eritasoliittymän toteutuminen ei ole kiinni vain tästä kaavamuutoksesta, vaan hankkeelle tarvitaan valtion rahoitusta. On tärkeää, että espoolaiset valtakunnan tason vaikuttajat yli puoluerajojen vievät valtion liikennepäätöksentekoon viestiä siitä, että hankkeemme pitää saada toteutettua ripeästi.

Eritasoliittymän lisäksi kaavamuutos mahdollistaa 8-kerroksisen puukerrostalon rakentamisen Kalevalantien ja Kehä I:n kulmaan. Tähän on tarkoitus rakentaa opiskelija-asuntoja. Erittäin järkevä hanke Otaniemen kampusalueen vieressä.

Ämmässuon tuulivoimakaavasta vielä muutama sana. Tuulivoimarakentaminen herättää mielipiteitä puolesta ja vastaan. Itse suhtaudun tuulivoimaan oikein myönteisesti sen ollessa päästötön ja nykyisin varsin kustannustehokas tapa tuottaa energiaa. Nyt on kuitenkin hyvä muistaa, että valtuusto päättää vasta maanomistajan hakemasta kaavamuutoksesta, eikä valtuuston päätös siis ole tuulivoimalan rakentamispäätös. Edessä on vielä esimerkiksi arviointi siitä, onko yksittäisen tuulivoimalan rakentaminen tuolle paikalle lopulta taloudellisesti kannattavaa.

Lisätietoja

Vehmanen Emma-Stina

Vehmanen Emma-Stina

Kaupunginvaltuutettu, KTM, asiantuntija

Tapiola

+358408471992

Ota kantaa