Espoon Kokoomus kaatui saappaat jalassa – Valtuusto kasvattaa espoolaisten verotaakkaa
Maanantaina Espoon valtuustosalissa käsiteltiin Espoon tulevan vuoden kuntaveroprosenttia. Veronmaksajan lompakolle oli jälleen kerran kova tunku ja maltillisen verotuksen ystävä sai tehdä hartiavoimin töitä punakoneen vyörytyksen edessä. Valitettavasti kaikkia taisteluita ei voi voittaa, valtuusto äänesti veronkorotuksen puolesta.
Kiistakapulaksi muodostui kaupunginjohtajan pohjaesitys 5,3 prosentin kuntaveroksi. Kokoomuksen vastaesitys oli 5,2 prosenttia. Salin riistoverotukseen ihastuneempi laita maalaili kokoomuksen esityksestä kauhukuvia, joiden myötä ”viimeisetkin pennit viedään” sivistystoimesta. Todellisuudessa kokoomuksen esitys olisi kompensoinut kiinteistöveron nousun aiheuttaman verotaakan veronmaksajille. Selkosuomeksi, kokoomuksen esityksellä verotus olisi pysynyt ennallaan. Nyt julkishallinnon käsi valitettavasti työnnetään entistä syvemmälle inflaation kanssa kamppailevien espoolaisten veronmaksajien taskuihin.
Kuultiinpa salin vasemmalta laidalta jopa haikailua Vantaan veroasteen suuntaan. Se tarkoittaisi karkeasti yhden prosenttiyksikön nostoa kuntaveroon ja näin ollen merkittävää leikkausta tavallisten espoolaisten ostovoimaan. Se tarkoittaisi keskituloiselle perheen nettotuloihin useiden satojen eurojen leikkausta. Siis leikkausta lasten harrastuksiin, perheiden lomamatkoihin, ruokaan, lainanlyhennyksiin, eläkeläisten lääkeostoksiin ja niin edespäin. Korkeamman kuntaveron perään haikailu on erikoista heiltä, jotka juhlapuheissaan ovat niin kovin huolissaan pienituloisten, lapsiperheiden ja muiden aivan tavallisten espoolaisten toimeentulosta.
Espoolla toki on rahat tiukassa, siinä veronkorottajat ovat oikeassa. Lyhentämätön kiitos tästä puutteesta kuuluu Sanna Marinin sosialistihallitukselle ja sen kätilöimälle sote-uudistukselle. Se kun ryöstää espoolaisilta karkeasti 190 miljoonaa euroa joka vuosi vasemmistolaisen hallintoutopian tekohengittämiseen. Ryöstön seurauksena Espoon kaupungin liikkumavara espoolaisten palveluiden tuottamiseen kapenee kohtuuttomasti.
Lopulta kyse on kuitenkin siitä, että Espoon toimintamenot ovat vuonna 2024 arviolta 1,7 miljardia euroa. Jokainen voi kysyä itseltään, onko Espoon 1,7 miljardin euron vuotuiset toimintamenot varmasti käytetty tehokkaasti kaupungin ydintehtäviin? Kun kuuntelen opettajien, varhaiskasvattajien, rakentajien ja muiden tavallisten espoolaisten palautteita, niin kaupungin toiminnassa on roppakaupalla hävikkiä ja varmasti nyt päätetyn veronkorotuksen verran parantamisen varaa. Näin ollen Kokoomuksen esitys ei tietenkään olisi tehnyt Espoosta yövartijakuntaa, jossa sivistystoimelta ”viedään viimeisetkin pennit”, kuten salin vasemmasta laidasta proosallisesti maalailtiin.
Kirjattakoon aikakirjoihin, että KD, RKP, Keskusta tai Liike Nyt olisi voinut ratkaista täpärän äänestyksen veronmaksajan eduksi. Vaan eivätpä ratkaisseet. Vastuu jäi tällä kertaa kokoomuksen ja perussuomalaisten harteille. Synninpäästö annettakoon KD:n Mika Poutalalle, joka urheasti puolusti vastuullista verolinjaa riistoverottajien seireeninlaululta.
Espoon valtuutettujen ja virkakunnan on julkisen talouden kriisin aattona hyväksyttävä, että 1,7 miljardia euroa varmasti riittää varhaiskasvatukseen, opetukseen ja muihin kaupungin ydintehtäviin. Sen on riitettävä. Veronmaksajan harteille pinotun verotaakan paino on jo kaukana kaiken kohtuuden tuolla puolen. Tämä ajatus mielessä Espoon kokoomus vastustaa jatkossakin esityksiä kuntaveron korottamiseksi.
Tere Sammallahti
kaupunginvaltuutettu, kansanedustaja